Explode -
Explode -
Explode -
Explode - Ultimate
Explode -
Explode - Savetovanja
Explode -
Explode -

Prijavljivanje

Max Whey Protein 30g kesica

Šifra proizvoda: 3
150,00 rsd
Opis: Praškasti dodatak ishrani bogat proteinima surutke sa ukusom čokolade, bez aspartama.
Pakovanje: 30 g
OPIS
100% Whey protein sa ukusom čokolade – Dodatak ishrani namenjen sportistima za konzumaciju nakon treninga u cilju nadoknade proteina u mišićima. Proteini poreklom iz surutke predstavljaju odličan izvor esencijalnih aminokiselina. Proteini doprinose rastu i održavanju mišićne mase i održavanju normalne gustine kostiju. 
Način upotrebe: 1 porciju (1 kesicu) preparata (30g) pomešati sa 250 mL vode ili mleka i popiti. Danima kada su treninzi, popiti jednu dozu preparata 30 minuta nakon treninga. Danima bez treninga, popiti jednu dozu odmah nakon buđenja.
Sastav: Proteinska mešavina (koncentrat proteina surutke, izolat proteina surutke i hidrolizovani peptidi surutke), kako prah sa redukovanim sadržajem masti, biljna ulja, emulgator, aroma, zaslađivač (sukraloza).
 

Nutritivne informacije

100g proizvoda prosečno sadrži:

Jedna porcija (30g) prosečno sadrži:

% PDU*

Energetska vrednost

1691 kJ / 400 kcal

507 kJ / 120 kcal

6 %

Masti

-od toga zasićene

5,2 g

2,0 g

1,5 g

0,6 g

2%

3%

Ugljeni hidrati

-od toga šećeri

13 g

3,0 g

3,9 g

0,9 g

1%

1%

Vlakna

2,5 g

0,75 g

**

Proteini

74 g

22,2 g

44%

So

0,77 g

0,231 g

4%

*PDU – preporučeni dnevni unos na osnovu prosečnog unosa 8400 kJ / 2000 kcal dnevno

** – preporučeni dnevni unos nije ustanovljen

 

NUTRITIVNA VREDNOST PROTEINA SURUTKE

Proteini mleka predstavljaju jednu od najvažnijih komponenti mleka sa nutritivnog aspekta. Proteine kravljeg mleka čine dve velike grupe proteina – kazeini (oko 80%) i proteini surutke (oko 20%). Surutka je sporedni produkt kod proizvodnja sireva. Ova sirova surutka se prerađuje i od nje se dobijaju proteinski bogati koncentrati (WPC) i proteinski izolati (WPI). Koncentrati proteina surutke su bogati proteinima surutke, ali takođe sadrže masti i laktozu, dok izolate karakteriše nizak sadržaj masti i laktoze. Prema nutritivnoj vrednosti proteini surutke imaju visoku vrednost koja je slična vrednosti proteina mleka iz kojeg su i dobijeni, što znači da imaju visok sadržaj esencijalnih i ne-esencijalnih aminokiselina tj. predstavljaju proteine potpune biološke vrednosti. PDCAAS vrednost (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) za proteine mleka i surutke iznosi 1,00 i veća je u odnosu na proteine goveđeg mesa (0,92), proteine soje (0,91) ili proteine pšenice (0,42).

Prema određenim podacima proteini surutke mogu imati antimikrobno, antiinflamatorno, imunomodulatorno i antioksidativno dejstvo kao i moguću ulogu u smanjenju rizika nastanka nekih oboljenja. Prema američkom Institute of Medicine’s Food and Nutrition Board-u, preporučeni dnevni unos proteina bi trebalo da bude u intervalu 10-30% računato na ukupne dnevne energetske potrebe, odnosno u proseku 52 g dnevno za decu iznad 14 godina i 56 g za odrasle. Preporuka iz Kanade je računata prema telesnoj masi i kod fizički aktivnih osoba (sportovi izdržljivosti) iznosi 1,2 – 1,4 g/kg telesne mase dnevno. Kod sportova snage potrebe proteina su nešto veće i iznose 1,6 – 1,7 g/kg telesne mase dnevno.    

Korišćena literatura

 

• PDR for nutritional supplements, 2nd edition (2008). Physicians´ Desk Reference Inc, Montvale, NJ.

• Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda ("Sl. glasnik RS", br. 45/2010, 27/2011, 50/2012, 21/2015 i 75/2015)

• Pravilnik o deklarisanju, označavanju i  reklamiranju hrane (“Sl. glasnik RS”, br. 85/2013 i 101/2013)

• Pravilnik o prethodno upakovanim proizvodima (“Sl. glasnik RS”, br. 43/2013)

• Pravilnik o prehrambenim aditivima ("Sl. glasnik RS", br. 63/2013).