Explode -
Explode -
Explode -
Explode -
Explode - Ultimate
Explode -
Explode -
Explode - Savetovanja

Prijavljivanje

TW Astragalus Root 100ckap.

Šifra proizvoda: 693
1.100,00 rsd

Kozinac (lat. Astragalus membranaceus), poznatiji pod svojim latinskim nazivom astragalus, biljka je koju tradicionalna kineska medicina svrstava u lekovite. Koristila se primarno za jačanje imuniteta, ali i kao tonik za podizanje raspoloženja i povećanje snage kod hroničnog umora i nedostatka energije (adaptogen), poput žen-šena. Biljka je poreklom iz Severne Kine i Mongolije, a danas širom sveta postoji preko dve hiljade tipova.

Nekoliko hemijskih sastojaka je identifikovano u astragalusu kao potencijalna aktivna jedinjenja uključujući saponine, flavonoide, polisaharide, glikozide, aminokiseline i minerale u tragovima, na primer selen, stimulator antioksidantne aktivnosti i odbrambenog mehanizma. U kombinaciji sa drugim adaptogenim biljkama, kao što je žen-šen, astragalus se promoviše kao zaštita od unutrašnjeg i spoljašnjeg stresa. U kombinaciji sa ehinacejom predstavlja zaštitu od uobičajenih infekcija sluzokože (kod prehlada i povišene temperature).

Trenutno mnoga farmakološka istraživanja fokusiraju se uglavnom na njegove polisaharide koji pokazuju imunostimulirajuće dejstvo, ali istražuju se i drugi aktivni sastojci koji mogu da budu od koristi kod stanja koja nastaju usled slabog imunološkog odgovora. Većina naučnih podataka o astragalusu potiču od kineske kliničke prakse, gde se astragalus javlja kao stimulator imuniteta kod pacijenata sa nekom infekcijom. Postoji najmanje jedno kliničko testiranje u Sjedinjenim državama koje pokazuje da astragalus povećava broj T-ćelija skoro do normalnog nivoa kod nekih pacijenata obolelih od raka, sugerišući da postoji mogućnost za sinergijski efekat astragalusa sa hemoterapijom. U studijama na životinjama, ekstrakt astragalusa se pokazao delotvornim u sprečavanju infekcije virusom gripa, najverovatnije povećanjem fagocitoze belih krvnih zrnaca imunološkog sistema. Astragalus kao dodatak ishrani može da:

- stimuliše imunološki sistem
- smanji rizik od nastajanja kancerogenih oboljenja
- redukuje sporedne efekte terapijskog zračenja i hemoterapije i ubrzava oporavak od njih
- deluje kao adaptogen (nespecifičan otpor stresu)
- podiže energetske nivoe (kod hroničnog umora i malaksalosti)
- poboljša apetit kod bolesnika
- deluje kao tonik kod starijih osoba (unapređuje mentalnu funkciju)
- ubrza zarastanje rana

Astragalus je bezbedan za upotrebu u preporučenim dozama i može se uzimati sa drugim imunostimulirajućim biljnim ekstraktima radi sinergijskog efekta.

Preporučena doza i način upotrebe
2 kapsule 3 puta dnevno uz obroke. Adaptogeni treba da se uzimaju najmanje 6 nedelja u kontinuitetu.