Explode -
Explode -
Explode -
Explode -
Explode - Ultimate
Explode - Savetovanja
Explode -
Explode -

Prijavljivanje

TW Aloe Vera Gel Caps 50 gelkapsula

Šifra proizvoda: 333
990,00 rsd

Aloja (lat. Aloe vera, L., A. barbadensis) biljka je iz porodice kaktusa poreklom iz Afrike. Lekovito svojstvo imaju njeni listovi koji su dugi, zeleni, sočni, sa bodljama po ivicama.

List aloje sadrži 15 do 18 slojeva ćelija i u njemu se nalazi preko dve stotine biološki aktivnih supstanci. Neke od njih su: polisaharidi, vitamini, minerali, aminokiseline, glikoproteini, faktori rasta, enzimi i dr. Aloja je naročito bogata vitaminom C, a od minerala kalijumom, kalcijumom, natrijumom, manganom, magnezijumom, silicijumom, gvožđem, litijumom i bakrom. Primarni sastojci gela aloje su polisaharidi i voda (Bruneton, 1994; Leung and Foster, 1996; Newall et al., 1996). Najpoznatiji polisaharid je mukopolisaharid, koji pored svojih osobina - antiinflamatornih, antivirusnih, imunostimulatorskih - ima i ulogu katalizatora svih ostalih nutrijenata. U alojinom soku nalaze se i čuveni glikozaminoglikani, jedinjenja koja učestvuju u stvaranju želatinaste gradivne materije koja čini osnovu tkiva neophodnog za jaku i elastičnu hrskavicu i zdrave zglobove.

Dr Robert Dejvis, poznati istraživač aktivnosti aloje, postavio je teoriju u kojoj objašnjava interakciju svih aktivnih komponenata, gde se posebno naglašava uloga mukopolisaharida. Taj holistički koncept je prihvatila i International Aloe Science Council (IASC), nezavisna međunarodna naučna organizacija, koja po tom principu određuje standarde kvaliteta, čistoće i aktivnosti proizvoda na bazi aloje.

Sveži listovi aloje sadrže gel (unutrašnje telo lista) i lateks (tečnost koja iscuri kada se list preseče). Primena gela aloje je mnogo šira i praktično bez ograničenja, dok se lateks aloje koristi samo u specijalnim laksativnim preparatima, strogo po uputstvu o dozi i trajanju upotrebe.

Kao dodatak ishrani, gel aloje se može koristiti duži vremenski period jer nije laksativ i može da deluje blagotvorno:

- kod digestivnih smetnji i gastritisa
- kod stomačnog ulcera (čir)
- za detoksikaciju organizma
- za zdravlje zglobova i ligamenata
- kod artritisa
- kod diabetičara
- za regeneraciju pankreasa

Postoje indicije da neki aktivni sastojci gela aloje imaju antiinflamatorni efekat i da mogu da deluju pozitivno na zarastanje rana. Podaci sugerišu antibakterijski i antivirusni efekat (Womble and Helderman, 1988), a takođe je poznato da gel aloje stimuliše imunitet (Zhang and Tizard, 1996) tako što povećava permeabilnost (propustljivost) ćelija, čime omogućava bolji protok hranljivih materija i eliminaciju štetnih (detoksicirajući efekat). Oralna primena gela aloje je odobrena od FDA kao dijetetski suplement, ali proizvođači ne mogu da tvrde da njihov proizvod može da izleči, tretira ili prevenira bilo koje oboljenje.

Sirovine koje se koriste za dodatke ishrani organski se gaje i ne tretiraju hemijskim sredstvima, po standardima koji vrlo precizno propisuju način kontrole, od nabavke sirovina, preko proizvodnje, do pakovanja gotovog proizvoda. Listovi aloje se ručno obrađuju u gel filete, kako bi se upotrebio samo čist gel, bez aloina i aloe emodina (biološki neaktivne supstance gorkog ukusa) koje se moraju mehanički odstranjivati. Tako dobijeni fileti gela pažljivo se cede i dobijeni sok je 100% gel aloje.

Preporučena doza: 1 gelkapsula 3 puta dnevno. Za spoljnu upotrebu probušiti kapsulu i istisnuti sadržaj. Koristiti kao svežu aloju za ublažavanje iritacija na koži.