Explode -
Explode -
Explode -
Explode - Ultimate
Explode -
Explode -
Explode -
Explode -

Prijavljivanje

Max Tribulus Terrestris 1500mg 90tab.

Šifra proizvoda: 7
1.950,00 rsd

Opis: Dodatak ishrani u tabletama, namenjen muškarcima za prirodno regulisanje hormona testosterona.

Pakovanje: 90 tableta

OPIS

Tribulus terrestris , 1500 mg– Dodatak ishrani u tabletama, namenjen muškarcima za prirodno regulisanje hormona testosterona. Preporučuje se kao nesteroidni preparat biljnog porekla koji na prirodan način povećava proizvodnju vlastitog testosterona. Tribulus je popularan i među sportistima zbog ergogenog efekta i zbog sposobnosti da poveća snagu mišića. Ostali efekti su sniženje nivoa holesterola, sniženje krvnog pritiska kod hipertenzivnih ispitanika, povećanje rigidnosti erekcije, kao i dužine trajanja i učestalosti seksualnih odnosa.

Način upotrebe: 1 tableta dnevno na prazan stomak, najbolje ujutru. Za postizanje maksimalnih rezultata, na dan treninga uzeti još jednu tabletu 30 minuta pre početka fizičke aktivnosti.

Sastav:Suvi ekstrakt ploda babinog zuba (Tribulus terrestris) standardizovan na 40 % saponina, sredstva za povećanje zapremine: maltodekstrin, mikrokristalna celuloza; sredstva za oblaganje: hidroksipropilmetilceluloza, talk, silicijum-dioksid; sredstva protiv zgrudvavanja: magnezijum-stearat, talk.

 

Babin zub, Tribulus terrestris, Zygophyllaceae

Babin zub (Tribulus terrestris) je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije Zygophyllaceae. Rasprostranjena je u sušnim i suptropskim predelima južne Evrope (i na Balkanu), Azije i Severne Amerike.

Hemijski sastav ove biljke ogleda se u visokom sadržaju saponina – glukopiranozil galaktopirana, protodioscina, diosgenina, ruskogenina, hekogenina, jamogenina, epismilagenina, tigogenina, neotigogenina i gitogenina. Tokom poslednje decenije, u ekstraktu ploda tribulusa je pronađeno još steroidnih saponina. Bogata je polisaharidima kao i sterolima – sitosterol, kampesterol. Od flavonoida najviše ima kempferola i kempferolnih glikozida, kao i kvercetina. Zastupljene su masne kiseline – stearinska, oleinska, palmitinska, linoleinska. Takođe ima tanina, vitamina C i kalijumovih soli, a pronađena su i 2 alkaloida - harman i norharman. U lišću biljke takođe mogu da se nađu askorbinska kiselina, kalcijum, gvožđe, fosfor i proteini.

Preparati sa ekstraktom Tribulus terrestris variraju u sastavu u zavisnosti od toga koji su delovi biljke upotrebljeni, kao i u kom je periodu biljka ubrana, ali smatra se da je jedan od glavnih aktivnih sastojaka saponin protodioscin.

U kineskoj i indijskoj tradicionalnoj medicini Tribulus terrestris se smatra za stimulans muškog polnog nagona. Od 1970-tih godina, sovjetski bodibilderi su promovisali upotrebu i na Zapadu.

Protodioscin, kao i dioscin i diosgenin stimulišu seksualne performanse i mogu se koristiti za niz seksualnih poremećaja. Pomažu u regulisanju nivoa seksualnog nagona povećavajući procenat slobodnog testosterona kod muškaraca, a čak mogu da utiču i na pregnenolon, progesteron  i estrogen. Mogućnost balansiranja ženskih hormona čini ovu biljku potencijalno korisnom kod premenstrualnog i menopauzalnog sindroma.

Steroli pomažu u sprečavanju uvećanja prostate i u kombinaciji sa X steroidnim saponinima, mogu pomoći u prevenciji kancera prostate (istraživanja su još u toku).

Saponini (saponinski glikozidi) su posebna grupa glikozida koji u svom sastavu pored šećera imaju i triterpenska ili steroidna jedinjenja. Triterpenski saponini su toksični, imaju sposobnost hemolize eritrocita, dok su steroidni saponini značajni prekursori za sintezu steroidnih hormona.

Steroidni saponini u biljci Tribulus terrestris su trenutno označeni kao X steroidni saponini. Istraživanja pokazuju da imaju potencijalni uticaj na ceo imuni sistem u ljudskom telu – zahvaljujući svojim antibakterijskim i antivirusnim efektima. Usled ovih efekata, smatra se da Tribulus terrestris može biti primenjivan i interno i eksterno za lečenje herpesa i virusnih infekcija kao što je influenca i prehlada.

Tribulus terrestris se preporučuje kao nesteroidni preparat biljnog porekla koji na prirodan način povećava proizvodnju vlastitog testosterona.

Osim muškaraca i žene mogu imati velike koristi od uzimanja tribulusa, klinički studije su pokazale da žene koje uzimaju tribulus imaju manje hormonskih disbalansa u menopauzi. Sportiskinje mogu izgubiti masno tkivo te povećati masu i snagu. Jedino je poželjno da žene prekinu uzimanje tribulusa 5 dana pre menstruacije ili jedno određeno vreme pre planirane trudnoće.

Tribulus je popularan i među sportistima zbog ergogenog efekta i zbog sposobnosti da poveća snagu mišića. Ipak, kliničke studije sa niskim dozama ekstrakta nisu potvrdile ovo delovanje, a odgovarajuća ispitivanja sa većim dozama još nisu rađena.

Ostali efekti Tribulus terrestrisa su – sniženje nivoa holesterola, sniženje krvnog pritiska kod hipertenzivnih ispitanika, povećanje rigidnosti erekcije, kao i dužine trajanja i učestalosti seksualnih odnosa.

Neželjeni efekti: uzimanje Tribulus terrestris-suplementa u kraćem vremenskom periodu nije pokazalo neželjene efekte, ukoliko su korisnici zdravi i ukoliko ne doje. Zabeleženi neželjeni efekti uključuju nesanicu i neredovne menstruacije. Testovi na laboratorijskim životinjama povezuju Tribulus terrestris sa problemima u fetalnom razvoju. Prema tome, neophodno je izbegavati ove suplemente za vreme trudnoće i dojenja. Takođe se ne preporučuje primena kod osoba sa tumorima osetljivim na androgene.

Moguće interakcije: nisu zabeležene intrakcije sa hranom i drugim suplementima, ali tribulus može povećati antihipertenzivni efekat nekih grupa lekova, kao što su: beta blokatori, digoksin, blokatori kalcijumovih kanala, diuretici.

Tribulus takođe može značajno spustiti nivo šećera u krvi, te je potrebno voditi računa prilikom primene lekova za dijabetes.

Uobičajene doze se razlikuju u zavisnosti od procenta saponina, ali mogu da se kreću od 90 mg ekstrakta do 1500 mg ekstrakta dnevno. Ako se ne koriste koncentrovani ekstrakti, onda su tradicionalne doze oko 5-6 g praha korena ili 2-3 g ploda tribulusa dnevno. U Australiji, preparati tribulusa sadrže ekstrakte i ploda i korena biljke, standardizovane na sadržaj saponina. Pošto nema kliničkih studija, proizvođači preporučuju dozu od 2–30 g/dnevno. Ukoliko se koristi list tribulusa, preporučuje se 750–1500 mg ekstrakta dnevno standardizovanog na 45% protodioscina.

U našoj zemlji, kao ni u Evropskoj Uniji, ne postoji preporučena dnevna doza za ekstrakt Tribulus terrestris-a.

Korišćena literatura:

 

-          Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda, ("Sl. glasnik RS" 45/2010, 27/2011, 50/2012, 21/2015, 75/2015)

-          Hendler SS, Rorvik D. PDR for nutritional supplements, 2nd Ed. (2008), Thomson Reuters, USA

-          Braun L, Cohen M. Herbs&Natural Supplements. An evidence-based guide. 3rd edition (2010). Churchill Livingstone, Elsevier Australia

-          WHO monographs on selected medicinal plants. Volume 4. WHO, 2009. WHO Press, World Health Organization, Geneva, Switzerland

-          Kostova I, Dinchev D. Saponins in Tribulus terrestris – Chemistry and Bioactivity. Phytochemistry Reviews, 2005; 2(4):111-137

-          Hammoda HM et al. Chemical constituents from Tribulus terrestris and screening of their antioxidant activity. Phytochemistry, 2013; 92:153–159

-          Cui T, Kovell RC, Brooks DC, and Terlecki RP. A urologist’s guide to ingredients found in top-selling nutraceuticals for men’s sexual health. J Sex Med 2015;12:2105–2117

-          Dubnov-Raz G, Lahav Y, Constantini NW. Non-nutrients In sports nutrition: fluids, electrolytes and ergogenic aids. e-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism 2011; 6:e217-222

-          Borrione P, Rizzo M, Quaranta F, Ciminelli E, Fagnani F, Parisi A, Pigozzi F. Consumption and biochemical impact of commercially available plant-derived nutritional supplements. An observational pilot-study on recreational athletes. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2012; 9:28-35

-          Neychev V, Mitev V. Pro-sexusal and androgen enhancing effects of Tribulus terrestris L.: Fact or fiction? Journal of Ethnopharmacology 2016; 179:345–355

-          Yiming M, Zhicheng G, Xiaohui W. Tribulus terrestris extracts alleviate muscle damage and promote anaerobic performance of trained male boxers and its mechanisms: Roles of androgen, IGF-1 and IGF binding protein-3. Journal of Sport and Health Science (2015); doi: 10.1016/j.jshs.2015.12.003