Explode -
Explode -
Explode -
Explode -
Explode - Ultimate
Explode - Savetovanja
Explode -
Explode -

Prijavljivanje

TW L-Methionine 500mg 30kap.

Šifra proizvoda: 7008
950,00 rsd

 

Metionin je esencijalna aminokiselina koja sadrži sumpor i koja je veoma rasprostranjena u prirodi i hrani (meso, riba i mlečni proizvodi). Učestvuje u transmetilaciji, metaboličkom procesu vitalnom za proizvodnju mnogih jedinjenja i donor je metil grupe u mnogim biohemijskim procesima u organizmu. Neophodan je za mišićne kontrakcije, sintezu hemoglobina, razgradnju holesterola i masti. Uklanja otpadne produkte metabolizma iz jetre i može da smanji rizik od nastanka masne jetre i arterija. Učestvuje i u izgradnji holina, zbog čega sportisti pribegavaju njegovoj suplementaciji, kako bi sačuvali metionin za druge funkcije. 
 
Od svih aminokiselina, metionin, kao i njegov oblik SAMe, najvažniji je za zdravlje jetre, jer gradi cistein koji sprečava odumiranje njenih ćelija. Metionin je lipotropik, pa pomaže jetri da preradi masti, što je preduslov za njeno zdravlje, detoksikaciju i normalnu funkciju. Uz pomoć holina i inozitola metionin sprečava nagomilavanje masti u jetrii.
 
Metionin je važan za sportiste, naročito bodibildere i atletičare, jer je neophodan za sintezu kreatina, koji učestvuje u stvaranju energije i mišićne mase. Pored toga, metionin podiže nivo glutationa, antioksidanta koji se troši tokom intenzivnih fizičkih aktivnosti. U organizmu metionin sa ATP-om se pretvara u S-adenozil-L-metionin (SAMe) i u tom obliku da učestvuje u mnogim biohemijskim procesima neophodnim za celokupno zdravlje. Kada se uzima u kombinaciji sa folnom kiselinom, B-6 i B-12, metionin kontroliše nivo homocisteina, aminokiseline čije prisustvo povećava rizik od srčanih oboljenja, raka i Alchajmerove bolesti. 
 
Metionin je esencijalan i za stvaranje kolagena koji se nalazi u koži, noktima i vezivnom tkivu. Može da smanji i proizvodnju histamina, čiji povećani nivoi izazivaju stanja kao što je artritis, hronične alergije i dr. Istraživanja metionina pokazuju da može da bude veoma koristan saveznik terapiji urinarnih infekcija, jer, kao i brusnica, sprečava bakterije da ostanu zalepljene za zidove urinarnog trakta. U kombinaciji sa B kompleksom, metionin može da ima umirujući efekat na organizam. Neka od povoljnih dejstava metionina na organizam su:
 
- snažno antioksidantsko dejstvo
- detoksikacija jetre i čitavog organizma
- razgradnja masti i masnih depoa 
- podrška zdravlju zglobova i ligamenata u kombinaciji sa B-6
- podrška terapiji upale urinarnog trakta
- povećava nivo kreatina
 
Preporučena doza i način upotrebe
1 kapsula dnevno na prazan stomak, najbolje u kombinaciji sa holinom, inozitolom, lecitinom i silimarinom.