Explode -
Explode -
Explode -
Explode -
Explode - Ultimate
Explode -
Explode - Savetovanja
Explode -

Prijavljivanje

Max BCAA 2:1:1 420g

Šifra proizvoda: 7
2.550,00 rsd

Opis: Dodatak ishrani koji sadrži aminokiseline razgranatog lanca namenjen sportistima za poboljšanje performansi pri velikim naporima.

Pakovanje: 420g

OPIS

BCAA 2:1:1, ukus kruške – Dodatak ishrani koji sadrži aminokiseline razgranatog lanca namenjen sportistima za poboljšanje performansi i oporavak pri velikim naporima, sa zaslađivačem.

Način upotrebe: 1 porciju (mericu) proizvoda izmešati sa 250 ml hladne vode ili šejka sa visokim sadržajem proteina. Piti 2 porcije dnevno između obroka ili pre, za vreme ili nakon vežbanja.

Sastav:L-leucin, L-izoleucin, L-valin, limunska kiselina, aroma, zaslađivač: sukraloza, boja: karamel

Nutritivna vrednost aminokiselina razgranatog lanca

Aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) obuhvataju tri esencijalne aminokiseline: L-leucin, L-izoleucin i L-valin i one se nalaze u proteinima svih živih bića. BCAA zajedno čine trećinu dnevnih potreba za aminokiselinama kod ljudi. Aminokiseline razgranatog lanca, a pogotovo leucin igraju veoma važnu ulogu u regulaciji energije i metabolizmu proteina.

Na osnovu određenih studija utvrđeno je da se 90% unetog leucina utroši za proizvodnju energije u toku vežbanja i da je potrošnja leucina dva puta veća od potrošnje izoleucina i valina zbog čega se i u formulacijama često nalazi duplo veća količina L-leucina u odnosu na L-izoleucin i L-valin.

Izvori ovih aminokiselina uglavnom potiču od životinjskih i biljnih proteina dok povrće i sokovi sadrže male količine slobodnih aminokiselina koje se takođe mogu naći i u fermentisanim proizvodima kao što su jogurt i miso.

Postoje preliminarni dokazi da BCAA mogu sprečiti katabolizam mišića i da mogu ubrzati sintezu proteina kod nekih osoba sa traumama i kod osoba koje intenzivno vežbaju.Izoleucin kojeg nema u molekulu hemoglobina, može se davati pacijentima sa krvarenjem u gornjem delu gastrointestinalnog trakta kako bi se povratila ravnoteža aminokiselina koje se su preuzeli unutrašnji organi.

Prema podacima iz PDR for nutritional supplements BCAA su dostupne kao dijetetski suplementi, dok su doze varijabilne. Određeni suplementi sa BCAA imaju u svom sastavu i druge nutrijente kao što su biotin i vitamin B12 koji učestvuju u metabolizmu aminokiselina razgranatog lanca.

U preparatu "BCAA 2:1:1, ukus kruške, sa zaslađivačem" odnos L-leucina, L-izoleucina i L-valina iznosi 2:1:1 tako da je u jednoj dozi (6 g) proizvoda količina aminokiselina razgranatog lanca deklarisana na 5000 mg (2500 mg L-leucina, 1250 mg L-izoleucina i 1250 mg L-valina), dok je u preporučenoj dnevnoj dozi (12 g) količina aminokiselina razgranatog lanca deklarisana na 10 000 mg (5000 mg L-leucina, 2500 mg L-izoleucina i 2500 mg L-valina)

U našoj zemlji ni u Evropskoj Uniji nije definisan preporučen dnevni unos za BCAA.

 

Korišćena literatura

• PDR for nutritional supplements, 2nd edition (2008). Physicians´ Desk Reference Inc, Montvale, NJ.

• Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids. Institute of Medicine of the National Academies, The National Academy of Science, Washington, DC, 2002/2005.

• Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda ("Sl. glasnik RS", br. 45/2010, 27/2011, 50/2012, 21/2015 i 75/2015)

• Pravilnik o deklarisanju, označavanju i  reklamiranju hrane (“Sl. glasnik RS”, br. 85/2013 i 101/2013)

• Pravilnik o prethodno upakovanim proizvodima (“Sl. glasnik RS”, br. 43/2013)

• Pravilnik o prehrambenim aditivima ("Sl. glasnik RS", br. 63/2013).